2013 var året då Sundstorget i Helsingborg fick en mobil grönskande park på sin stora tomma yta. Torget som är skapat av Sven-Ingvar Andersson hade orsakat frustration hos Helsingborgare; man har uppfattat det som för stort och öde. Ett stort och rymligt torg som behövs under vissa tider, för samlingar, större event och festivaler men som till vardags upplevs som tråkigt, tomt och öde. Tillsammans med Yves Rocher och Helsingborgs stad utvecklade jag en stiliserad barock-trädgård med pallkragar stående på lastpallar. I och med att det skulle vara aktiviteter vid några tillfällen så var det ett måste att kunna flytta på framför allt trädraderna. Så det var villkoret.
 
Med Dunkers som fond; som ett slott utgick jag från symmetri med trädrader som ramade in de tre tydliga trädgårdsrummen; Köksträdgården, Rosenträdgården med en gigantisk Himalaya-björk som en stiliserad fontän, och slutligen en Örtagård! Lådorna målades falusvarta och vita bänkar blev en vacker kontrast till det gröna och svarta. Arbetet att färdigställa tog ca en vecka, och vi slet hårt, mycket plantering och stora mängder jord skulle på plats! Och den ståtliga Himalaya-björken kom med lastbilen från Stångby Plantskola; det tog en hel dag att få den på plats i sin stora låda..Men det gick och den klarade sig bra trots värme och blåst som är en prövning för en törstig Björk! Och från den stunden vi satte ut de första bänkarna kom folk och satte sig och njöt i solen. Bin och humlor hittade till blommorna och på några veckor förvandlades den tomma ytan till en grön levande mötesplats för både människor och insekter! 
 
 
 
Den mobila parken! Bara att flytta undan träden med en pall-lastare om så behövs.. Smultron som undervegetation hos Avenbokarna. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress