"Trädgården är som en tavla, man målar med växterna. Det ska vara hållbart, inte efter senaste trenden." Heidi har klara åsikter om hur en användbar trädgård ska skapas. Hon har ett långt yrkesliv bakom sig och är fortfarande i full fart med nya projekt, nu när hon i dagarna närmar sig 75 år! "Jag vill inte sitta hemma och tjattra med några tanter om skilsmässor och sjukdomar; jag vill jobba!" Heidi, biter ifrån, det är viktigt för henne; att vara igång och fortsätta skapa trädgårdar så länge som kunderna ringer efter henne. Just nu håller hon på med två projekt i Fortuna i Rydebäck utanför Helsingborg. Det blåser kraftigt därnere, "jag vet vid det här laget vad som passar vid kusten", säger Heidi och spänner ögonen i mig. Ja, hon om någon bör veta. Med flera trädgårdar längs hela kusten i Skåne men också flera uppe i Stockholm.

Heidi kom från Tyskland till Sverige som 19-åring, 1962, och hade innan dess ordnat ett arbete på en plantskola; som städare. Det var hårt de första åren, man fick göra allt; odla, laga verktyg och fixa det mesta själv, ett eget val men med stark passion till det gröna. Hon lärde sig att ska det ske något måste man arbeta hårt och vara självständig. Heidi utbildade sig till trädgårdsarkitekt och startade Löddeköpinge Plantskola som blev banbrytande som Handelsträdgård med estetik och inspiration. De gröna formerna; Buxbom, Murgröna, Liguster och Myrten dominerade och de sinnliga kompositionerna av patinerade terrakottakrukor, rostigt, sirligt och grönt. Det skapade en ny våg av inredning och en annan syn på trädgården och på de traditionella plantskolorna. Och Heidi berättar: fraktgubbarna lyfte på ögonbrynen när det var hon som kom och bar in leveranserna av perenner och jordsäckar. De kunde ge kommentarer som ”Är du inte lite väl manhaftig nu!” Heidi skrattar vid minnet. Åh, så dumma och okunniga de var. 

Jag ser Heidi framför mig då vi hade trädgårdsrådgivning på Sofiero under Den stora trädgårdsfesten för närmare 20 år sedan: rakryggad och med bestämd min och pliriga ögon, alltid redo för en bitig skarp kommentar om någon trädgård eller en flört med någon av herrarna i sällskapet; jag hade stor respekt för henne då och har det ännu mer nu när jag lär känna henne på riktigt. Heidis uppfattning om trädgård är glasklar; man ska kunna leva med sin trädgård hela året om; om den inte är vacker på vintern är det inte en lyckad trädgård. Det ska alltid finnas ett avkopplande rum; den får inte kännas för krävande. Hon har vännen och kollegan Ulla Molins tankar och idéer nära sig själv. Trädgården ska vara användbar och funktionalistisk men samtidigt sinnlig och omsvepande. "Trädgården speglar din själ och när jag gör en trädgård ber jag om en lång lista av mina kunder vad de uppskattar och vad de vill ha sin trädgård till." Den ska spegla sina ägare; fast det syns nog ändå tydligt att det är en plats skapad av en mycket passionerad och bestämd trädgårdssjäl...

Heidi Palmgen
 
"Trädgården är som en tavla". Vy från Monets trädgård av Ingeborg Radler från utställningen Nordisk salong på Dunkers Kulturhus februari 2018.  
.. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress